Aandeel export muziek in totale export

Sinds 2005 groeit de exportwaarde van de Nederlandse populaire muziek voortdurend, van 32 miljoen euro in 2005 naar 158 miljoen in 2013; een stijging van bijna 400%. De waarde is gebaseerd opbrengsten uit rechten, opnamen en optredens over de grens.

De waarde van de totale export van Nederland stijgt minder hard, met ‘slechts’ 54%*. Dit heeft als resultaat dat de exportwaarde van Nederlandse muziek in 2013 een ruim drie keer zo groot aandeel heeft in de totale export als in 2005.

De explosieve stijging is vooral te danken aan Nederlandse dance muziek. In dit genre horen Nederlandse artiesten bij de internationale top. Van de top 50 artiesten met de meeste optredens in het buitenland, maken er 43 dance muziek. Vooral dankzij deze dj’s stegen de opbrengsten uit rechten, opnamen en buitenlandse optredens. Hardwell, R3hab, Chuckie, Afrojack, Hardwell, Fedde le Grand en Tiësto treden bijvoorbeeld vaak op in andere landen.

In overige genres zien we enkele succesvolle Nederlandse artiesten, zoals André Rieu in populair-klassieke muziek, Tim van Tol in punk rock, Rapalje in folk en singer-songwriter Jacco Gardner.  In 2013 zijn er 843 muziekoptredens van Nederlandse artiesten in het buitenland geteld.

* Deze bedragen zijn niet gecorrigeerd voor inflatie.

Bron: 

Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS Statline en onderzoeksbureau Perfect & More BV. De cijferreeks is een som van de exportwaarde van Nederlandse muziekoptredens over de grens (Onderzoek door Perfect & More BV in opdracht van Buma Cultuur) en de exportwaarde van Nederlandse muziekinstrumenten over de grens (CBS